was successfully added to your cart.

Varukorg

Oljor och fetter

Olika oljors för- och nackdelar

Kokosfettet kontra olivolja har diskuterats och stötts och blötts i media och på hälsositer i flera år nu. Det dyker hela tiden upp experter som argumenterar för och emot. Jag vill här ge min syn på detta och hoppas det kan bringa lite klarhet.

Tål olika mycket värme:

Kokosfett och smör är de två fettkällor tillsammans med ghee som tål höga temperaturer. Det är detta du ska steka i. Olivolja ska INTE stekas i. Den härsknar och oxiderar vid upphettning och är rent ohälsosamt att äta då kroppen måste ta av sina reserver av antioxidanter för att ta hand om de fria radikaler som härsken olja producerar.

Till sallad:

Här passar en KALLPRESSAD olivolja utmärkt eller kanske ännu bättre en avocadoolja.

Förvaring:

Köp aldrig en olivolja som kommer i en ljus flaska. Ljus förstör och gör att oljan härsknar i förtid. Olivolja ska helst köpas i en plåtflaska för bästa hållbarhet. Kokosfett/olja kan man köpa i en glasburk. Den har lång hållbarhet och härsknar i princip aldrig. Olivolja ska förtäras inom 1 månad efter öppnad flaska. Lukta på den, så fort den får en fadd lukt, nästan som målarfärg, är det dags att slänga den. Så köp i små flaskor. Förvaring i kyl förlänger hållbarheten.

Ghee

Ghee är klarifierat smör utan mjölkproteiner som har en lite nötig smak och har använts i indiska köket i årtusenden. Dess förespråkare lovordar smak men även dess egenskaper att hela tarmslemhinnan.

Gör så här för att eget GHEE:

Koka/sjud 2 paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i ca 25-30 minuter på svag värme. Det kan bubbla pyttelite och låt det koka utan lock så att vattnet kan dunsta. Skumma gärna av det vita som samlas överst.

2. Gheet är färdigt när det börjar lukta lite kola plus när det har börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska (ghee).

3. Låt det sedan svalna något (då sjunker det mesta av det vita till botten och du slipper sila) och häll sedan försiktigt av den genomskinliga vätskan till glasburkar som har tättslutande lock.

Ayurvediska läkare lovordar ghee och här kommer några användningsområden (lånat från Sanna Ehdins hemsida):

  • Förstoppning och trög mage. ta 2 matskedar ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig.
  • Torr hud. 1 msk ghee i maten om dagen.
  • Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet. Snorta upp en droppe ghee i var näborre på morgonen när du vaknar.
  • Huvudvärk med hetta i kropp och ögon orsakad av hög pitta. Massera fotsulorna med ghee.
  • Brännande känsla i händer och fötter. Massera kroppsdelarna med ghee.
  • Migrän, för friskhet i sinnet och minnet. 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär.
  • Stark stress. Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla forma av, friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress.
  • Splittrade hjärnor. Ghee lugnar och drar ner dig i fötterna. Ghee har en förmåga att penetrera hjärnan på ett sätt som ingen annan substans har, enligt ayurveda. Den tar sig in mellan trötta och utbrända hjärnceller och smörjer och lugnar.