was successfully added to your cart.

Varukorg

NÖTTER VIKTIG FAKTA

Nötter är bra, men för alla?

I nötter finns det mycket bra fetter och mineraler. Detta stämmer i alla fall när det gäller helt råa och obehandlade nötter. Man ska dock veta att i råa nötter finns det något som heter fytinsyra. Fytinsyra är nötens (och även spannmåls) naturliga försvarsmekanism mot skadedjur etc.

För att kunna bryta ner fytinsyra behöver vi något som heter fytas i tarmen annars blockerar fytinsyran upptaget av flera olika mineraler. Vi människor har inte fytas i tarmarna!

Behandlade nötter som man kan köpa i affären. Rostade, torr-rostade, med eller utan olja innehåller mycket fria radikaler som oxiderar (härsknar) i kroppen och tar på kroppens förråd av anti-oxidanter. Anti-oxidanterna behövs till andra saker i kroppen, såsom att skydda mot sjukdom och olika yttre påfrestningar.

Övrigt som man ska se upp med när det gäller nötter är att de innehåller lektiner som är starka allergener och kan hindra näringsupptag i tarmen.

För att komma undan detta problem ska man blötlägga alla nötter man köper, naturligtvis råa nötter, inte rostade och saltade. Skölj igenom dem noga i en sil och ät som de är. Annars kan man efter blötläggning bre ut dem på en plåt med smörpapper. Ställ in dem i ugnen på låg temp, ca 50-70 grader i någon timme eller 2. Gärna med lite kokosfett klickad ovanpå. Salta med Celtic Sea Salt.

Leave a Reply