was successfully added to your cart.

Varukorg

MATMARODÖRERNA

5 tips att bli av med dina diet demoner

Du har bestämt dig att tappa lite i vikt och skapa en hälsosammare livsstil. Du är peppad att sätta igång och tänker det är nu eller aldrig.

 

Då är det som om du springer in i en mur..

Du tror att alla runt dig, familj, vänner, kollegor, ska vara stöttande och hjälpa dig i din strävan att nå dina mål men istället uppfattar du en negativ attityd och att de försöker hindra dig att ta bra val. Det kan t o m vara så att du  blir påtrugad kakor, godis mm. Varför gör de det och hur ska du hindra det?

1.      Den osäkre

Personer i din närhet har kanske blivit vana vid att du är ohälsosam och bär omkring på lite övervikt. Det gör dem trygga i att du inte kommer att lämna dem. Att du då börjar skapa förändringar till att må bättre kan göra dem osäkra på att du kanske ska lämna dem. Om du hittar bättre livsstil kanske du vill hitta bättre vänner/relationer också?

Vad göra? Jo, då är det bästa att direkt säga det till dem. ”Jag vill göra en förändring och jag vill gärna att du stöttar mig i det. Jag känner att du inte gör det och vill gärna veta varför i så fall.”

 

2.      YOLO vännen (You Only Live Once)

Varför äter du ingen efterrätt?…Ska du inte ha ett glas vin till maten?…Här, ta lite godis till filmen…

Du lever ju bara en gång och då ska du faktiskt unna dig att äta gott…

Dessa kommentarer ar till för att fresta dig och få dig att gå utanför de ramar du har satt upp.

Säg till personen att det är viktigt för dig att nå dina mål och du faktiskt behöver stöttning, inte frestelser.

 

3.      Fel ställe

En del personer envisas med att jämt äta på ohälsosamma ställen. Det kan vara svårt att säga nej om ni är flera i sällskapet och man vill inte vara den där som hela tiden är motfalls. Nu har de flesta ställen lite hälsosammare mat som sallad, köttbit etc. Välj det bästa du kan hitta i menyn som passar din typ. Ta sallad upptill istället för pommes mm. Ta en liten portion och drick vatten istället för vin!

 

4.      Efter-träning fikat

Du är och tränar med väninnan eller kompisen och efteråt tycker ”hen” att nu när vi varit duktiga och tränat kan vi gott gå och unna oss en öl eller en fika någonstans. Du tycker det är trevligt att ha en träningskompis och det är ju trevligt att umgås och vill inte vara den ”tråkige”. Då får du ha en plan. Gå med till stället men drick vatten eller något örtte. Ta några nötter eller något annat. Även ett café kan ha ett och annat som är relativt nyttigt annars får du ta fram de där nötterna som du alltid har med dig i reserv!

 

5.      Den lättstötta värdinnan

De flesta av oss har väl blivit bjudna på mat som verkligen inte finns med på din livsmedelslista. (typ pastasallad, pannkakor, brödpanerat kött) Du känner att det verkligen inte är läge att tacka nej eller så tackar du nej till maten och direkt får du ”onda ögat”. Det bästa i den situationen är att ta en liten, liten bit och fylla upp tallriken med sallad eller vad annat du kan hitta som är bättre även om det inte blir riktigt de proportionerna på kolhydrater, fett och protein som är optimalt.

 

När du får frågor eller blir ifrågasatt för dina val så är det klart bästa att säga att du mår så väldigt mycket bättre av att äta på detta viset. Fråga dem om de inte också vill prova och visa dem hur du har gjort och vilken hjälp du har tagit.

 

Lycka till!